نشست محیط زیست شهری در حکمرانی یکپارچه و تاب آوری شهرها در برابر بحران ها به همت اندیشکده حکمرانی و قانونگذاری استان یزد و دبیرخانه دومین همایش شهر آینده حکمرانی یکپارچه شهری دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد در روز سه شنبه مورخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ برگزار گردید.
طی این نشست که با سخنان دکتر محسن رفیعیان "دبیر اندیشکده حکمرانی و قانونگذاری استان یزد" و "دبیر علمی همایش شهر آینده حکمرانی یکپارچه شهری" پیرامون روند ارسال مقالات پژوهشی و گزارش سیاستی همایش و برنامه هایی که تاکنون انجام گرفته است، آغاز شد؛ دکتر ناهید امراللهی "عضو کمیته علمی همایش شهر آینده حکمرانی یکپارچه شهری و دبیر این نشست" به شرح اهداف نشست و نحوه قرارگیری این محور در بخش محورهای همایش پرداخت.
پس از آن مهندس شریف یزدی به ارائه گامهای یکپارچه و کم هزینه در حوزه انرژی پرداخت. وی ضمن یادآوری نحوه حل مسئله، ساختارگرایی و ظهور جامعه شبکهای؛ وجه اشتراک دولت، بانک و دانشگاه را استفاده از راهحلهای پیچیده و پر هزینه عنوان کرد و ضمن ارائه راهکارهایی برای حرکت از پراکندگی به یکپارچگی، نمونهای از قوانین موثر در این مورد مانند: قانون پارتو، قاعده میلر و قانون بهینگی تعادل و ترکیب را نام برد.
در ادامه مهندس سید سینا مشکاتی به توضیحاتی راجع به محله خوداتکا پرداخت و سه مولفه توسعه اجتماع محلی، کاربری مختلط و پیاده محوری را به عنوان مولفههای محله خوداتکا نام برد. وی تمرکز زدایی از مراکز شهری و تمرکز گرایی به محلات شهری را از برکات محلات خوداتکا عنوان نمود.
مشکاتی در ادامه به بحث آلودگی شهرها پرداخت و گزارشی آماری ارائه داد. طبق این آمار، شهرها تنها دو درصد کره زمین را شامل میشوند که ۷۵درصد از آلودگی ها و ۶۸درصد مصرف انرژی توسط آنها صورت میگیرد. مصرف انرژی در ایران ۵برابر میانگین جهانی و ۲۰برابر اتحادیه اروپا است. وی با ذکر چند نمونه از محلات خوداتکا در اروپا فرمود: نظریه سیستمی در شهرها میتواند از ایجاد خرده اقلیم ها و جزایر حرارتی جلوگیری نماید.
سپس حمید کشاورز "دانشجوی کارشناس ارشد مدیریت" ضمن تعریف آکادمیک حکمرانی یکپارچه و اهداف آن و همچنین نقش حکمرانی یکپارچه در تقویت تاب آوری های اقلیمی و اجتماعی، مولفههای موثر را تراکم جمعیت، نابرابری اجتماعی و عدم دسترسی به زیرساختهای اساسی نام برد. از نظر وی هماهنگی سازمانها، مشارکت ذینفعان و سیاستگذاری تطبیقی از عوامل مثبت موثر بر ایجاد تاب آوری میباشد. وی همچنین با ذکر اینکه تغییرات اقلیمی و رشد شهر باعث آسیب پذیری شهرها شده است، ۵ پیشنهاد را شامل ۱. ادغام سیاستهای زیست محیطی با حکمرانی یکپارچه۲. استفاده از فناوریهای هوشمند۳. توجه به عدالت اجتماعی و شمولیت۴. افزایش مشارکت ذی نفعان ۵. تقویت هماهنگی بین سازمانی به حضار معرفی کرد.
در نهایت دکتر فرهاد نژاد کورکی ضمن جمعبندی مباحث برای افزایش تابآوری محیطزیستی شهرها، فرمود: "ضروری است که به مجموعهای از استراتژیهای جامع و پایدار توجه کنیم. این استراتژیها شامل ایجاد زیرساختهای سبز و فضاهای طبیعی، گسترش حملونقل پایدار و سیستمهای عمومی، ارتقای بهرهوری انرژی و ترویج استفاده از منابع تجدیدپذیر، بهبود مدیریت منابع آب و ترویج فناوریهای صرفهجویی در آب، کاهش پسماند از طریق بازیافت و اقتصاد چرخشی، آمادگی برای بلایا با ایجاد سیستمهای هشدار سریع، مشارکت و آموزش جامعه در برنامههای پایداری، سیاستگذاری مؤثر و اجرای قوانین ساختمانی سبز، بهرهگیری از فناوریهای هوشمند برای نظارت و بهینهسازی مدیریت شهری و ارائه مشوقهای اقتصادی برای تشویق به شیوههای پایدار است. با اجرای این استراتژیها، شهرها میتوانند به سمت تابآوری بیشتر حرکت کرده و آیندهای سالمتر و پایدارتر برای ساکنین خود فراهم آورند."
در نهایت این نشست با ارائه نظرات و تجربیاتی از سوی آقایان دکتر علیمحمدی، زارع، نورمحمدزاد، مهندس فقیه خراسانی و همچنین با پرسش و پاسخ حضار خاتمه یافت.